Ako založiť s.r.o. bez námahy a zbytočných nervov

Datum: 12.02.2023

Nebudeme si klamať, na Slovensku sú byrokratické postupy ešte stále komplikovanou záležitosťou. Napríklad založenie s.r.o. sa nezaobíde bez behania po úradoch a vyplňovania desiatok formulárov. Dostať s k vytúženému zápisu do registra je veru cesta tŕnistá.

Ako založiť s.r.o. bez námahy a zbytočných nervov

Existuje možnosť, ktorá vám ušetrí peniaze, nervy a námahu. Ako založiť s.r.o. rýchlo a bez problémov?

Koľko papierov je treba vyplniť?

Založenie s.r.o. nie je tak jednoduché ako založenie živnosti. Napriek tomu sa oplatí každému, kto očakáva rast a mesačné príjmy vyššie ako 3000 €. Ako eseročka máte viac možností v oblasti platenia daní a platenia odvodov. V závere ušetríte a v očiach klientov máte lepší imidž ako živnostník. Pre založenie s.r.o. budete potrebovať nasledujúce dokumenty:

  • Živnostenský list
  • Zakladaciu zmluvu
  • Vyhlásenie správcu vkladu o základnom imaní
  • Stanovy spoločnosti
  • Podpisové vzory

Uvedené dokumenty sú len základné. Počas založenia eseročky môžu nastať situácie, kedy je nutné doložiť i iné potvrdenia. Po spísaní zmlúv a získaní živnostenského listu môžete požiadať o zápis do Obchodného registra. Žiadosť je možné podať len elektronicky, takže je nutné vlastniť zaručený elektronický podpis.

Koľko vás bude založenie s.r.o. stáť?

Celkovú sumu poplatkov za založenie s.r.o. je ťažké odhadnúť. Isté poplatky sú nasledovné:

  • Zápis do Obchodného registra 150 €
  • Živnostenské oprávnenie – voľné živnosti 5 €, remeselné a viazané 15 €. Ide o sumy, ktoré platíte za jeden zapísaný predmet podnikania. Zápis viacerých predmetov môže vyjsť na stovky eur. Ušetriť polovicu resp. za voľnú živnosť neplatiť nič môžete tak, že o živnosť požiadate elektronicky.
  • Prirátať si musíte aj poplatky za overenie podpisov prípadne zostavenie zmlúv. V tomto prípade cena závisí od cenníka notára alebo advokáta.

Ako si ušetriť nervy a čas

Nevlastníte zaručený elektronický podpis? Nemáte nadanie na administráciu? Hoďte všetky starosti na plecia iného. Tým iným bude firma, ktorá všetky formality vybaví do 2 týždňov. Vašou úlohou bude len podpísanie zmlúv. Firmy, ktoré sa zakladaniu venujú, ponúkajú ešte jednu možnosť, ako začať podnikať formou eseročky. Ide o možnosť kúpy ready made s.r.o. t.j. už existujúcej spoločnosti.

 

 

 

Čítané: 66 x