Informácie, ktoré sa vám budú hodiť pred kúpou snehových reťazí

Datum: 07.03.2022

Jediná pomôcka vám počas jazdy po zasneženej vozovke dokáže zachrániť život. Touto pomôckou sú snehové reťaze.

snehové reťaze

Je pravda, že nie každý šofér ich vlastní, pretože sa hodia skôr tým majiteľom vozidiel, ktorí jazdia do hôr. Možno sa však o pár dní chystáte na lyžovačku alebo kvôli práci budete musieť opustiť bezpečné mestské cesty. Neostáva vám nič iné, ako si snehové reťaze kúpiť. Nasledujúce informácie vám pred ich kúpou pomôžu.

Pozor na zákony danej krajiny, kovové snehové reťaze to istia

Na Slovensku musíte nasadiť snehové reťaze za príkazovou značkou Použiť protisklzové reťaze počas jazdy na zasneženej vozovke. Toto pravidlo platí skoro vo všetkých krajinách EU. Pred kúpou reťazí si však overte ich homologizáciu pre danú krajinu. Kovové snehové reťaze sú zárukou, že vám v žiadnej krajine nebude hroziť pokuta.

Na občasné jazdenie do hôr stačia textilné reťaze

Ak viete, že do hôr nebudete jazdiť pravidelne, tak vám stačia aj textilné snehové reťaze. Sú účinné na ľade i na snehu, nezaberú veľa miesta, dobre sa s nimi jazdí a veľmi rýchlo sa na kolesá inštalujú. Prednosť im dajte aj v prípade, že vlastníte auto s užším priestorom medzi kolesom a podbehom.

Pozor na veľkosť a priemer snehových reťazí

Vybrať snehové reťaze z hľadiska veľkosti nie je zložité. Označujú sa tak, aby ste ihneď vedeli, ktoré budú sedieť vášmu vozidlu. Snehové reťaze kupujte presne podľa rozmerov vašich pneumatík. Problém nebudú mať ani majitelia SUV automobilov. Reťaze na SUV 4x4 sú zosilnené, aby odolali váhe vozidla. Priemer ôk reťazí pre tieto vozidlá by mal byť aspoň 4 mm.

Myslite na bezpečnosť a zbytočne nešetrite

Počas pravidelného jazdenie do vysokohorských oblastí je nutné myslieť hlavne na bezpečnosť. Nehľaďte na cenu reťazí a vyberte si také, ktoré sa nielen rýchlo inštalujú, ale tiež pokryjú celý behúň rovnomerne. Tieto vlastnosti spĺňajú snehové reťaze so šikmou stopou a systémom rýchleho upínania.

Zákon platí pre všetkých rovnako, silný motor nestačí

Myslíte si, že nákladné vozidlo alebo traktor nepotrebujú snehové reťaze? Tak to sa mýlite. Silný motor alebo hĺbka dezénu pneumatiky nestačia, keď sa dostanete na zasneženú stúpajúcu vozovku. Reťaze na dodávky alebo ťažkú techniku sú v takomto teréne viac ako nápomocné. Zvýšia trakciu a skrátia brzdnú dráhu vozidla.

 

Čítané: 598 x