Čo by ste mali vedieť o tlaku v pneumatikách

Datum: 10.10.2022

Čo drží automobil na vozovke? Nielen vaše šoférske schopnosti. Kontakt s vozovkou zabezpečujú hlavne pneumatiky.

Čo by ste mali vedieť o tlaku v pneumatikách

Ich výmena na sezónu a kúpa nových v prípade ojazdenia je nutnosť. Avšak činnosť, na ktorú šoféri veľmi radi zabúdajú je meranie tlaku v pneumatikách. Prečo je kontrola tlaku dôležitá a ako sa jej dokážete vyhnúť?

Keď vás lenivosť vyjde draho

Pár sekúnd, ktoré strávite meraním tlaku v pneumatikách vám môže ušetriť stovky eur. Ako je to možné? Ak budete udržiavať správny tlak v pneumatikách, tak sa nemusíte obávať týchto nepríjemností:

  • Rýchleho ojazdenia pneumatík.
  • Rizika defektu pneumatík.
  • Zvýšenej spotreby vozidla.
  • Zhoršených jazdných vlastností – rizika havárie.

V prípade, že milujete čísla, tak vás musíme varovať, že nedofúkané pneumatiky znamenajú približne 20 % zvýšenie spotreby automobilu. Neskúšajte trik prešpekulovaných motoristov, ktorí sa snažia pneumatiky prehusťovať. Spotreba sa síce nezvýši, ale auto vám bude pri vyššej rýchlosti skákať a stredná časť behúňa veľmi rýchlo skončí svoju životnú púť. Pneumatiky pri podhustení alebo prehustení vydržia o tretinu kratšie. Brzdná dráha sa u málo nafúknutých pneumatikách predlžuje pri rýchlosti 80 km/h o cca. 3 metre. Ide o podobný stav ako keď v zime nepoužívate snehové reťaze na dodávky či iný model vozidla.

Kedy zmerať tlak v pneumatikách

Niekedy na prvý pohľad nespoznáte, že pneumatiky trpia nesprávnym tlakom. Pocítite však zmenu pri riadení. Automobil nebude jazdiť rovno, ale mierne sa kývať. V tomto momente je čas zastaviť na čerpacej stanici a tlak v pneumatikách skontrolovať. Kontrolu tlaku vám odporúčame realizovať aspoň raz do mesiaca alebo pred dlhšou jazdou.

Aké sú správne hodnoty tlaku

Zimné i letné pneumatiky majú rovnakú predpísanú hodnotu tlaku. Správne hodnoty tlaku sa líšia u každého vozidla. Závisia tiež od toho, akú záťaž v automobile vozíte. Zväčša sú údaje o tlaku uvedené na štítku rámu dverí šoféra. V prípade, že ste na strechu vyložili strešný box alebo veziete na dovolenku bicykle, tak môžete pneumatiky trochu prifúkať, ale nie viac ako 0,3 baru.

Riešenie pre lenivcov

Lenivci alebo zábudlivci by si mali dať do vozidla nainštalovať snímač tlaku pneumatík. Ten ich upozorní na každú zmenu tlaku v pneumatikách. Nemusíte myslieť na meranie a tlak overíte až po vydaní signálu snímača. Vybrať si môžete z priameho alebo nepriameho snímača tlaku pneumatík. Nepriamy snímač je lacnejší, ale menej presný. Nové  vozidlá vyrobené od roku 2014 disponujú snímačmi už od výrobcu.

 

Čítané: 221 x