Štvorkolky a off road jazda

Datum: 18.02.2023

Štvorkolky nie sú určené na jazdenie po cestách. Podľa zákona môžu síce po vozovkách a diaľniciach jazdiť, ak sú homologizované, ale pevná cesta im veľmi nesvedčí.

Štvorkolky a off road jazda

Tieto stroje patria do terénu. Pred každou jazdou v off road teréne buďte pripravení na všetky situácie, ktoré môžu nastať.

Vždy s rozvahou a pokojne

Štvorkolky najlepšie prekonajú terén, keď máte zaradený nižší prevodový stupeň. Pomalšia jazda pomôže predísť pretočeniu kolies. Zapadnutie do bahna býva pri rýchlej a nesústredenej jazde najčastejším problémom. Nerovný terén znamená veľa rizík. Myslite vždy na bezpečnosť. Rýchla jazda môže spôsobiť haváriu i poškodenie stroja.

Výbava do off road terénu

Jazdiť so športovou štvorkolkou v off road teréne je nebezpečná a poriadne špinavá zábava. Výbava sa vám zíde viac ako soľ.

Oblečenie a ochrana

Na jazdenie so štvorkolkou potrebujete minimálne helmu. Helma je základ pre všetky silnejšie vozidlá ako sú motorky či trojkolky. Myslite tiež na to, že prechod lesnou cestou alebo cez pole prináša riziko vo forme odlietajúcich kúskov skál, bahna a štrku. Vždy chráňte oči a ruky. Ochranné okuliare na off road jazdu bránia nielen zraneniu, ale tiež zlepšujú viditeľnosť pri ostrom slnečnom žiarení. Rukavice vyberte protišmykové s tkaninou, ktorá dobre pohlcuje nečistoty. Odporúčame investovať do jazdeckých topánok. Ochránia členky a lýtka, sú protišmykové a dobre držia chodidlo počas riadenie v stoje. Neskúsení jazdci by mali dbať na ochranu všetkých častí tela. Kvalitná kombinéza ochráni pred odreninami. Chrániče na exponovaných miestach zabránia zraneniu po páde.

Kontrola štvorkolky

Môžete ovládať riadenie a skoky, ale keď nebude v poriadku štvorkolka, žiadne zručnosti vám nepomôžu. Pred každou jazdou skontrolujte všetky dôležité komponenty a časti štvorkolky. Pozornosť venujte hlavne pneumatikám, zmerajte v nich tlak. Skontrolujte remene a brzdy. Preverte pevnosť spojov a skrutiek. Po jazde štvorkolku vždy dôkladne očistite.

 

 

 

Čítané: 125 x