Prečo je ticho niekedy tou najlepšou odpoveďou?

Datum: 29.12.2021

V našom každodennom živote sa neustále o niečom s niekým rozprávame, či už je to každodenný rozhovor, stretnutie, odpoveď na seminári alebo vtipný príbeh, ktorý si rozprávate s priateľmi.

Prečo je ticho niekedy tou najlepšou odpoveďou?

Samozrejme, v každej z týchto situácií hovoríme úplne inak na iné témy a, samozrejme, snažíme sa premýšľať o tom, čo hovoríme, komu a kedy.

Málokto však myslí na ticho, ktoré slúži nielen ako pauza v rozhovore, ale aj neoddeliteľná súčasť reči. Po prvé, potichu je jednoduchšie premýšľať o tom, čo vám bolo povedané, a čo na to môžete odpovedať. Po druhé, ticho neovplyvňuje partnera horšie ako hovorené slová. Nie nadarmo sa hovorí, že absencia výsledku je aj výsledkom.

Sila je v nevedomosti

Počas rozhovoru s akýmkoľvek partnerom, či už je to váš priateľ, šéf alebo nový známy, by ste mali pochopiť, že v závislosti od vašich odpovedí sa zmení postoj partnera k vám. Všetko je jednoduché: ak hovoríte správne, rozumné veci, ste vtipní, veselí, zdvorilí a inteligentní, miera dôvery vo vás u partnera výrazne vzrastie. Ak viete, čo povedať, tak hovorte, ak nie, potom vás, samozrejme, šťastie opustilo, ale vždy môžete kompetentne mlčať. Predstavte si, že hovoríte so svojím šéfom, milovanou osobou alebo len známym. Konverzácia prebieha hladko, plynule, máte sa radi, ale zrazu váš partner začne viesť rozhovor úplne neznámym smerom. Napríklad začne horlivo rozprávať o rybolove, v ktorom, samozrejme, ničomu nerozumiete. Čo robiť v podobnej situácii?

Je dôležité si uvedomiť, že vo väčšine prípadov, keď človek sám začne s témou rozhovoru do úzko zameraného smeru, znamená to, že s vami vôbec nechce diskutovať o tejto téme. Chce hovoriť, ukázať svoje znalosti a povedomie o problematike a v konečnom dôsledku sa  pochváliť. Nechajte ho hovoriť, prikývnite a predstierajte, že vás to zaujíma. Môžete klásť občasné otázky, no hlavnou vecou je nezaspať a neukázať svojim vzhľadom, že vám v skutočnosti veľmi nezáleží na tom čo hovorí.

Keď skončí bude spokojný a vďačný už len za to, že ste si ho vypočuli. A nakoniec si bude len pamätať ako dobre ste sa porozprávali a zostanete pre neho ak skvelý partner a navyše dobre informovaný človek.

Niekedy je najlepšou odpoveďou ticho.

Ako často náš ostrý jazyk a horúca hlava spôsobili veľké či malé problémy? A koľkokrát nás bolela hlava, pretože sme mlčali? Myslím si, že v druhom prípade bolo prípadov oveľa menej. Tajomstvo ticha spočíva v nulovej reakcii osoby na to, čo sa hovorí. Ak ste mlčali, tak ste nereagovali na agresiu, neklamali ste na obvinenie, nedali ste nesprávnu odpoveď. V podstate si nič neurobili. Ak porovnáme konfliktnú situáciu v rozhovore s duelom, potom môžeme zvážiť niekoľko možností vývoja udalostí.

Ste vyzvaní na súboj (začne rozhovor, ktorý je pre vás nepríjemný - obvinenie, pokarhanie) a chápete, že partner je už proti vám, čo znamená, že čokoľvek poviete, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vo vašu priazeň. Odtiaľto sú tri spôsoby: 

  • Začnite rozhovor (začnite sa hádať). Hneď je jasné, že okrem hádky či prázdnej debaty to nikam nepovedie.
  • Dostať sa preč. Partner si bude myslieť, že ste zbabelec a nedokážete zodpovedať za svoje činy.
  • Zostaň ticho. Mlčaním si získavate čas na premyslenie správneho sledu rozhovoru a zároveň postupne znižujete súperovu agresivitu na nič. Navyše je v úžase a nevie, ako interpretovať vašu reakciu, bojíte sa, hneváte sa, urážate? Alebo možno viete viac a on zo seba robí blázna? Navyše je pravdepodobné, že po krátkej odmlke buď prednesie ďalší monológ, čím získate viac času či informácií o probléme, alebo položí priamu otázku, na ktorú je, samozrejme, jednoduchšie odpovedať ako na nepriame obvinenie.

 

Tajomný intelektuál

Ticho je nejednoznačné. Dá sa to interpretovať tak, ako sa vám páči, a váš partner mu spravidla rozumie tak, ako sa mu páči. Ale na rozdiel od slov, ticho nezanecháva žiadne stopy. To znamená, že ak ste na večierku povedali múdru vec, ľudia si pravdepodobne budú myslieť, že ste múdri (alebo nudní). To však funguje aj v opačnom smere: ak ste povedali nejakú hlúposť, povesť hlupáka je vám zaručená. Ale ak mlčíte, ľudia budú mať tendenciu predstavovať si všetko, čo im napadne: arogantne mlčíte, pretože zo všetkých prítomných ste jediným dedičom mnohomiliónového majetku, mlčíte, pretože ste zarmútení smrťou príbuzného alebo neopätovanou láskou, možno mlčíte, pretože uvažujete o predaji svojej úspešnej spoločnosti, alebo možno plánujete vraždu na objednávku? Aj keď mlčíte, pretože jednoducho neviete, čo povedať – je to v poriadku, spoločnosť má tendenciu robiť si z ľudí idoly.

Čítané: 398 x