Štyri dôvody, prečo by mali mať deti v záhrade trampolínu

Datum: 05.05.2024

Prichádza sezóna, kedy teplé a slnečné počasie láka k pobytu von. Práve preto sa v mnohých záhradách objavujú trampolíny. Prinášame vám štyri dôvody, prečo by aj v tej vašej mala jedna stáť, ak ju ešte nemáte.

Štyri dôvody, prečo by mali mať deti v záhrade trampolínu

1.  Trampolína motivuje deti tráviť viac času na čerstvom vzduchu

To, že deťom prospieva, ak trávia voľný čas vonku, je fakt, ktorý asi netreba hlbšie rozvádzať. Existuje viacero štúdií poukazujúcich na to, že pobyt na čerstvom vzduchu už od raného veku má mnoho benefitov. Medzi tie najvýznamnejšie patrí lepšie prospievanie, lepšia koncentrácia a tiež rozvinutejšia motorická koordinácia. Nemenej dôležité je aj zníženie stresových faktorov a v neposlednej miere aj pozitívny vplyv na imunitný systém dieťaťa.

V porovnaní s deťmi, ktoré vyrastali v 70., 80. alebo 90. rokoch, majú tie dnešné omnoho menej pohybu a trávia menej času hrami vonku, na čerstvom vzduchu. Pediatri varujú, že sedavý spôsob života vedie k mnohým zdravotným problémom. Ak sú totiž deti zavreté len dnu pred televízorom alebo počítačom a netrávia toľko času von, ako by bolo ideálne, a teda dýchajú len vnútorný vzduch, je omnoho pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie astma v porovnaní s deťmi, ktoré trávia vonku čo najviac času.

Záhradná trampolína je pre deti silným lákadlom, pretože na nej môžu stráviť hodiny plné smiechu, skákania a nefalšovanej zábavy.

2.  Trampolína buduje lásku k aktívnemu životnému štýlu

Naučte deti už v ranom veku, že pohyb je pre ich zdravie dôležitý. Toho, čo im vštepíte do vienka už od malička, sa budú držať aj neskôr. Aktívne deti sa oveľa pravdepodobnejšie aj v dospelom veku budú venovať aktívnemu životnému štýlu a ten je, ako počúvame z každej strany, zdraviu prospešný, takže ak chcete urobiť čo najviac pre zdravie svojich ratolestí, toto rozhodnutie určite neoľutujete.

Zo zdravotného hľadiska je skákanie na trampolíne bezpečné pre kĺby, okrem toho podporuje správnu cirkuláciu lymfy v tele, posilňuje svaly a kosti. Skákanie na trampolíne zaraďujeme k aeróbnym činnostiam, preto je to výborná aktivita na posilnenie srdca a pľúc. Pozitív zo zdravotnej stránky je teda naozaj mnoho.

Aj vaše deti si môžu nájsť cestu k vonkajším aktivitám zábavnou formou. Ideálne je, ak nájdete niečo, čo ich bude dlhodobo baviť a práve trampolína je kvôli obrovskej popularite u detí rôzneho veku vhodným kandidátom na zváženie. Ak rozmýšlate, že vašu záhradu aj vy ozdobíte týmto skvelým doplnkom, kvalitné a cenovo dostupné záhradné trampolíny môžete nakúpiť tu: https://hop-sport.sk/trampoliny/

3.  Skákanie na trampolíne je skvelou prevenciou vzniku obezity a prevencie kardiovaskulárnych chorôb u detí

Málo pohybu, sedavý spôsob života a nezdravé stravovanie vedú k tomu, že čoraz viac detí trápi už v mladom veku obezita. Ak je to prípad aj vašich detí a žiadne tréningy im zatiaľ neprirástli k srdcu, dajte šancu trampolíne. Dokonca aj deti, ktoré nebaví cvičenie, si skákanie na trampolíne zamilujú.

Skákanie na trampolíne pomôže posilniť svaly, vybudovať svalovú hmotu, vďaka čomu budete rýchlejšie spaľovať kalórie. Podľa štúdie NASA desať minút skákania na trampolíne je efektívnejších ako napríklad polhodina behu, takže za krátky čas môžete vidieť prvé motivujúce výsledky.

4.  Trampolína je cenovo dostupná zábava pre celú rodinu

Okrem zdravotných benefitov môže trampolína do vašich životov priniesť aj iné výhody. Vďaka nej môžete spolu ako rodina utužovať vzťahy pri hrách na záhrade, pri ktorých si všetci užijete kopec zábavy. Veď koho by nelákalo len tak si bezstarostne zaskákať, alebo si spolu vymýšľať rôzne hry, ktoré si na trampolíne zahráte. Vtedy platí, čím väčší priemer trampolíny máte k dispozícii, tým viac osôb sa môže zapojiť do spoločných aktivít.

Trampolína si nevyžaduje veľkú investíciu, no môže sa vašej rodine postarať o mnoho veselých chvíľ, preto ak máte voľnú plochu, kam by ste ju mohli postaviť, neváhajte a dajte tejto čoraz populárnejšej výbave záhrady šancu.

 

Zdroj obrázku: stopabox / stock.adobe.com

Čítané: 28 x