Ktoré potraviny sa falšujú najčastejšie?

Datum: 17.12.2021

Falšovanie a pančovanie potravín je staré ako ľudstvo samo. Nekalé praktiky a klamanie zákazníkov sa bohužiaľ pravdepodobne nikdy neskončia.

Ktoré potraviny sa falšujú najčastejšie?

Už dávno sú preč časy, kedy sa napríklad mlieko riedilo vodou. Podvodníci sú čím ďalej, tým dômyselnejší.

Isto si každý z nás pamätá kauzu, kedy sa na pultoch s mäsom objavilo konské mäso namiesto hovädzieho. Pravdou je, že tieto dve mäsá sú si konzistenciou aj chuťou veľmi podobné. Dôvodom, prečo sa zrazu na trhu objavilo toľko lacného konského mäsa, boli miestne a európske dotácie do dopravy v Rumunsku. Predtým tam ľudia na prepravu bežne používali kone a konské povozy, ale európska dotačná politika ich prinútila k tomu, že majitelia odviedli svoje kone na usmrtenie.

Európa v posledných rokoch investovala aj do odhaľovania falšovania extra panenského oleja. Ide o drahú a populárnu komoditu, ktorá je stále pre mnohé krajiny exportným produktom číslo jedna. Aj z tohto dôvodu sa neustále objavujú nové pokusy zriediť ho s menej kvalitným olivovým olejom. Objavili sa však aj prípady riedenia s repkovým, slnečnicovým olejom alebo dokonca s olejom z lieskových orieškov.

A čo prípad, kedy sa v Poľsku namiesto jedlej soli používala posypová soľ? Tiež išlo o snahu čo najviac zarobiť? Reálna spotreba soli je u nás veľmi vysoká, dokonca až alarmujúca. Priemerný človek skonzumuje za rok až 5,7 kilogramov soli.

Ktoré potraviny sú najčastejšie predmetom falšovania?

Med

Surovina číslo jedna v pančovaní. Mieša sa s trstinovým alebo repným cukrom, prípadne glukózovým sirupom. Tunajší med sa navyše často mieša s nekvalitným medom z iných krajín.

Korenie

Kto by bol povedal, že práve červená paprika patrí medzi najviac škodlivé koreniny? Samozrejme máme na mysli tú, do ktorej sa pridávajú farbivá, niekedy aj umelé a karcinogénne. Okrem nej sa vo veľkom falšuje napríklad aj oregano alebo šafran.

Ryby

Nie je už asi žiadnym tajomstvom, že hmotnosť rýb sa zvyšuje pridávaním vody, takzvaným glazovaním. Ďalším príkladom klamania spotrebiteľa je zámena drahších druhov rýb za lacnejšie alebo rýb lovených v moriach za tie z farmárskych chovov.

Kakao a čokoláda

Nie je čokoláda ako čokoláda. Najdrahšia zložka čokolády, teda kakaové bôby, sa nahrádzajú lacnejšími, primiešava sa sacharóza a namiesto kakaového masla sa používa iný tuk.

Doplnky stravy

Medzi najviac zavádzajúce „potraviny“ sa považujú práve potravinové doplnky. Neobsahujú účinné látky alebo tieto nie sú v takom množstve, ako je deklarované na obale. Do preparátov, ktoré sú označované za čisto prírodné sa pridávajú syntetické látky.

Pred štyrmi rokmi sa vo veľkom začala rozoberať dvojaká kvalita potravín dovážaných pre východný a západný trh. Uvádzať na trh vo veľmi podobnom obale výrobky s rôznym zložením a v rôznej kvalite sú bezpochyby považované za neetické obchodné praktiky. V jednej hale boli dve výrobné linky – jedna pre Východ a druhá pre Západ. Naša Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia v tom však veľmi zasiahnuť nemohla. Z hľadiska zákona bolo totiž všetko v poriadku, keďže na obale bolo presne napísané to, čo výrobok obsahoval. Dnes sa však situácia zmenila a slušné firmy sa zaviazali, že dôjde k náprave, nakoľko to pre nich nebola práve najlepšia reklama.

 

 

 

 

 

Čítané: 92 x