Ako prejsť na intuitívne stravovanie a ako to pomôže vášmu telu

Datum: 29.12.2021

Pre každého človeka je dôležité budovať si vzťahy nielen s ostatnými ľuďmi alebo sám so sebou, ale aj s jedlom. Vaša pohoda, nálada a vzhľad závisia od jedla, jeho množstva a kvality.

intuitívne stravovanie

Nútiť telo prísnymi diétami, ktoré zakazujú obľúbené jedlá je zároveň vo väčšine prípadov nielen nepríjemné a zbytočné, ale aj škodlivé. Namiesto obmedzovania sa alebo hladovania môžete skúsiť prejsť na intuitívne stravovanie. Ide o spôsob života, v ktorom človek jedáva čo chce, kedy chce a koľko chce.

To ale neznamená, že si naplníte žalúdok do posledného miesta: pri intuitívnom jedení je dôležité naučiť sa počúvať svoje telo, pochopiť, aké signály vám vysiela. Spočiatku si môžete myslieť, že ide o mimoriadne jednoduchú úlohu a zvládnete ju bez špeciálnej prípravy. Neunáhlite sa však a najprv sa pokúste ovládať svoju chuť do jedla a pochopiť, kedy naozaj chcete jesť a kedy je táto túžba spôsobená psychologickými dôvodmi.

Vyhnite sa diétnym a iným potravinovým obmedzeniam

Akékoľvek tvrdé obmedzenia potravín nevedú k ničomu dobrému. Najprv sa vám zdá, že robíte dobre, keď sa vzdávate jedál, na ktoré ste zvyknutí a ktoré ste jedli počas celého života. Ale po chvíli si uvedomíte, aké ťažké je ovládať sa. A keď to nevydržíte, cítite sa vinní a uvedomíte si, že ste späť tam, kde ste začali. Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je vzdať sa diéty, pokiaľ nemáte zoznam potravín, ktoré sú pre vás kontraindikované. Ak chcete prejsť na intuitívne stravovanie, musíte sa naučiť chápať, koľko a čo chcete zjesť, a nie počítať kalórie či vylučovať zo svojho jedálnička obľúbené jedlo.

Sledujte, aké emócie vás nútia jesť

Túžba po maškrte často nemusí vôbec súvisieť s hladom. Pamätajte, že jedlo nemá byť liekom na stres alebo smutné myšlienky. Nie je potrebné hovoriť o náhlej chuti do jedla, ak pochopíte, že často nejete preto, že ste hladní. Skúste sa najskôr stravovať podľa režimu a časom prídete na intuitívny prístup.

Preskúmajte zdravotné prínosy potravín

Je užitočné vedieť, čo jete a ako vám jedlo škodí alebo prospieva. Ak je pre vás prvoradá starostlivosť o svoje zdravie, bude pre vás zaujímavé pochopiť, aké vitamíny a minerály sú v potravinách, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Preštudujte si prospešné vlastnosti potravín: napríklad, či sú niektoré druhy ovocia alebo zeleniny také užitočné a či sa ich oplatí jesť, alebo bude pre vás oveľa chutnejšie a lacnejšie ich nahradiť niečím iným.

Jedzte vždy, keď máte pocit, že ste hladní

Rešpektujte svoje telo a snažte sa vždy počúvať jeho signály. Ak naozaj cítite hlad, vstaňte a niečo zjedzte, bez ohľadu na to, koľko hodín ukazujú hodiny alebo kedy ste naposledy jedli. Ak ste hladní, vaše telo si začne pri najbližšej príležitosti robiť zásoby živín.

Nenechajte sa rozptyľovať vonkajšími podnetmi

Nejedzte pri pozeraní televízie, telefonovaní alebo iných rušivých elementoch. Len vám to bráni sústrediť sa na jedlo a svoje vnútorné pocity. Riskujete, že zjete oveľa viac, ak vás zaujali napríklad aj najnovšie udalosti v živote vašich priateľov. Skúste teda nekombinovať viacero aktivít naraz.

Počúvajte svoje telo

Musíte pochopiť, že nie ste sýti až keď sa tanier vyprázdni. Môže sa to stať skôr. Zakaždým vaše telo potrebuje iné množstvo jedla, aby sa cítilo sýte. Namiesto toho, aby ste sa zamerali na veľkosť porcie, sledujte signály svojho tela. Urobte si malé pauzy medzi jedlami, odvykajte si od zvyku jesť vždy všetko, do posledného sústa. Onedlho si môžete všimnúť, že na jedenie potrebujete oveľa menej jedla.

Jedzte pomaly

Zvyknite si jesť v príjemnom prostredí, bez toho, aby ste sa niekam ponáhľali, bez toho, aby ste to robili niekde na cestách. Mali by ste sa sústrediť na jedenie, na proces a nie na výsledok. Doprajte si aspoň 15 minút na pokojné jedlo, aj keď ste v práci a stále máte veľa nedokončených vecí. Nechajte svoje zdravie na prvom mieste.

Zbavte sa svojej viny

Jedlo by malo byť chutné a kvalitné: prestaňte na sebe šetriť a kupovať to, čo vám nechutí. Dajte si možnosť zaradiť do svojho jedálnička tie potraviny, ktoré budete radi jesť. Nemali by ste brať akciové produkty z obchodu len preto, že sú lacné a dúfať, že ich jedného dňa využijete. Väčšinu týchto potravín čaká budúcnosť v smetnom koši, no určite neskončia vo vašom žalúdku. Zbavte sa pocitu viny za to, čo chcete vo svojom jedálničku vidieť. Rozmaznávajte sa aspoň raz za pár týždňov bez dôvodu, ak chcete nahradiť lacný výrobok drahším a chutnejším - urobte to, ak vám to financie dovolia.

Čítané: 698 x