Bezduché veci, ktorými strácate veľa času a o ktorých si myslíte, že sú užitočné

Datum: 03.01.2022

Často trávite veľa času aktivitami, o ktorých si myslíte, že zmenia váš život k lepšiemu. Ale krutou pravdou je, že väčšina vašich činov sa ukáže ako nezmyselná.

Bezduché veci

Aby ste zbytočne neplytvali vnútornými zdrojmi, odporúčame vám oboznámiť sa so zoznamom zbytočností, ktorých sa musíte vzdať.

Snažiť sa byť produktívny

Nemôžete byť stále produktívni. Čím viac sa budete snažiť do niečoho prinútiť, tým je väčšia pravdepodobnosť, že vyhoríte a stratíte možnosť pracovať úplne. Máte obmedzené zásoby sily a energie a zakaždým, keď vyčerpáte svoje vnútorné zdroje, musíte si dať čas na odpočinok, aby ste ich obnovili. Vaše pokusy získať späť svoju produktivitu vo väčšine prípadov nepovedú k požadovanému výsledku, takže prestaňte klamať sami seba a radšej sa nechajte rozptyľovať niečím príjemným a zaujímavým.

Spomienky na minulé zlyhania

Pravdepodobne nie je nič nezmyselnejšie ako strácať čas a energiu pripomínaním si minulých neúspechov. Dobre, urobili ste chybu - kto urobil nesprávne rozhodnutie, nedotiahol vec do konca, nemôžete zmeniť, čo sa stalo. Z toho, čo sa stalo, môžete urobiť len užitočnú skúsenosť a ďalej žiť. A neustále rolovanie v hlave myšlienkami o vlastnej bezcennosti a hlúposti nie je užitočná „práca na chybách“, ale priama cesta k nízkemu sebavedomiu a psychickým problémom.

Sebapochybnosť

Pochybnosti o sebe pomáhajú človeku všimnúť si svoje slabé stránky a zlepšiť sa. Ale posunúť sa vpred a previesť myšlienky do reality je mimoriadne ťažké, ak si nie ste istí sami sebou. Pokúste sa prekonať pochybnosti v sebe a urobte to, čo sa od vás vyžaduje, bez toho, aby ste premýšľali o výsledku svojej práce. A pamätajte, že nikto nie je imúnny voči chybe alebo zlyhaniu – dokonca ani ten, kto má všetky potrebné znalosti a zručnosti na dosiahnutie cieľa.

Hľadanie výhovoriek

Nemá zmysel strácať čas a energiu hľadaním výhovoriek pre seba alebo iných. Človek vždy koná tak, ako uzná za vhodné, a ak chcete vedieť, čo ho podnietilo ku konkrétnemu rozhodnutiu, položte mu túto otázku. Ak radi hľadáte výhovorky pre seba a svoju nečinnosť, pamätajte na jednu dôležitú vec. Vždy nájdete príležitosť urobiť to, čo skutočne potrebujete. Vyčleníte si na to 10-15 minút denne, budete to robiť medzi prácou, prinútite sa vstať z gauča, aj keď vám je zle, len aby ste urobili nejaký pokrok.

Myšlienky o tom, čo nemáte

Ak neustále premýšľate nad tým, čo nemáte, v domnení, že takto sa motivujete, aby ste sa viac snažili a dosiahli viac, prestaňte. Len vás to privádza do apatie ešte viac, núti vás myslieť si, že ste neúspešní. Naučte sa vážiť si to, čo máte tu a teraz: svojich blízkych, svoje zdravie, strechu nad hlavou a ďalšie veci, ktoré sa vám zdajú malicherné, až kým nebudete v poriadku.

Čakanie na správnu chvíľu

Možno sa vám zdá, že teraz nie je najvhodnejší čas niečo začínať. Preto sa rozhodnete neriskovať a len počkať na vhodnejšiu chvíľu, aby ste neboli sklamaní. Zvyčajne to nie je obmedzené na niekoľko dní alebo týždňov a počíta sa to na mesiace alebo roky. Dôvod je jednoduchý: neexistuje ideálny čas na to, aby ste niečo začali. Prestaňte sa presviedčať o opaku a dobrovoľne premeškávať skvelé príležitosti urobiť prvý krok už teraz.

Sebaklam

Samozrejme, v niektorých situáciách je oveľa jednoduchšie oklamať samých seba, ako prevziať zodpovednosť za svoje pocity a svoj život a začať robiť ťažké rozhodnutia. Ale ak sa na tento problém pozriete z dlhodobého hľadiska, ukáže sa, že sebaklam je nebezpečný zvyk, ktorý vám bráni ísť ďalej. Tvrdohlavo popierate existenciu problému, čím si bránite, aby ste na ňom pracovali. Vzdajte sa klamstva, zložte si ružové okuliare a prijmite okolitú realitu takú, aká je.

Porovnávanie sa s ostatnými

Keď sa porovnávate s niekým múdrejším, bohatším, úspešnejším alebo krajším ako vy, nemotivujete sa, aby ste sa viac snažili. Naopak, vaše sebavedomie rýchlo klesá a vy sami strácate všetku túžbu napredovať. Svoju nečinnosť si ospravedlňujete tým, že ste horší ako vaše okolie a oni urobili taký pokrok, ktorý nedokážete dosiahnuť.

Čítané: 605 x