Zimné mesiace nemusia byť pre motoristov rizikové

Datum: 04.01.2022

Na väčšine územia Slovenska sú vozovky počas zimy bezpečné. Posledné roky sa zo snehovej nádielky tešia len šoféri, ktorí bývajú v horských oblastiach.

Zimné mesiace nemusia byť pre motoristov rizikové

Niektorí tešia a niektorí nie. Často aj skúsení šoféri majú v zime strach riadiť vozidlo a vždy keď sa dá, radšej ho nechajú v garáži. Napriek ich obavám je možné v zime jazdiť bez nehôd za každého počasia.

Základom je motor fungujúci ako hodinky

V zime by ste sa o motor vozidla mali starať o niečo viac ako v lete. V špecializovaných obchodoch je možné zakúpiť aditíva, ktoré sa pridávajú priamo do paliva alebo do motorového oleja. Vďaka týmto prípravkom bude motor chránený aj počas najväčších mrazov. Zároveň si môžete byť istí, že váš motor bude maximálne výkonný.

A čo prezutie? Oplatí sa investovať do nových pneumatík?

V oblasti pneumatík buďte hlavne v zime obzvlášť obozretní. Nikdy by ste nemali jazdiť na pneumatikách, ktoré už doslúžili. Zimné pneumatiky sú konštruované tak, aby odvádzali sneh i vlhkosť z drážok a tým zabezpečovali priľnavosť pneumatík na vozovku. Preto ak máte pneumatika ojazdené, radšej si kúpte najlacnejšie pneumatiky na zimu a neriskujte jazdu na poškodených pneu. Niektorí šoféri na zimu neprezúvajú. Je pravda, že povinnosť prezúvať vozidlo neexistuje, ale zákon prikazuje jazdiť na snehu jedine so zimnými pneumatikami. Preto ak často jazdíte, investícia do nových gúm je nevyhnutná. Myslite aj na to, že testy zimné pneumatiky jasne dokázali, že na letných pneu sa po ľade prakticky nedá jazdiť.

Nikdy sa nelepte na druhých šoférov

Napriek kvalitným zimným pneumatikám môže prísť počas jazdy na ľade k šmyku. Hlavne v prípade, že ste poriadne dupli na plyn. Preto ak ste tak trochu jazdec pretekár, dodržujte bezpečné vzdialenosti od druhých vozidiel. Napríklad na zľadovatenej vozovke by ste mali držať odstup približne 50 metrov pri rýchlosti 30 km/h. Táto vzdialenosť znamená priemernú brzdnú dráhu na ľade pri uvedenej rýchlosti. Pozor na zákruty, v ktorých majú pneumatiky na jednotlivých nápravách inú priľnavosť. Snažte sa jazdiť tak, aby ste v zákrute nemuseli brzdiť.

Starajte sa o vozidlo každý deň

V zime môžete len snívať o tom, že sadnete do vozidla a smiete vyraziť. Nutné je zabezpečiť stopercentnú viditeľnosť tak, že očistíte všetky okná a odhrniete sneh z celého vozidla. Niektorí šoféri zabúdajú na sneh na streche alebo si očistia len priezor pre sedadlom jazdca. Takáto lenivosť sa nevypláca. Hrozí vám pokuta, a to nehovoríme o riziku zhoršeného videnia do strán. Nezabudnite ani na starostlivosť o svetlá, pretože musíte nielen vidieť, ale tiež byť videní. Počas zhoršenej viditeľnosti vždy zapnite obrysové svetlá a v hmle aj hmlovky. Pozor na zadné hmlovky, ktoré zapínajte naozaj len pri hustej hmle. Kryjú totiž pohľad na brzdové svetlá a vodič za vami nemusí stihnúť ubrzdiť. Jazdiť v zime sa dá aj bez nehôd, ak budete opatrní a vždy plne sústredení.

 

Čítané: 392 x